Alergarea in aer liber, secretul pentru o minte sanatoasa

Alergarea_in_aer_liber

Stiai ca alergarea in aer liber mentine creierul mereu tanar?
Cine alearga, ii face o imensa favoare corpului si nu in ultimul rand creierului. Nu degeaba, potrivit unei zicale ce a facut istorie prin salile de sport, se spune ”Mens sana in corpore sano”.

Ce spun cercetatorii vremurilor actuale?
Efectele benefice pe care le au alergatul si in general activitatile sportive asupra sanatatii fizice si mentale, sunt confirmate mai nou de un studiu international coordonat de Universitatea din Minnesota. Dupa o analiza specifica efectuata pe durata unui sfert de secol, oamenii de stiinta au demonstrat actiunea pozitiva pe care o are sportul si in special exercitiile de cardio fitness.
Pentru tinerii practicanti de ciclism, alergare, inot, schi sau aerobic, beneficiile exercitiului fizic nu se limiteaza strict la imbunatatirea capacitatilor si a competentelor cardiorespiratorii sau cardiovasculare. Activitatile de tip cardio influenteaza si creierul. Mai exact, protejeaza memoria si procesele cognitive la persoanele trecute de prima tinerete.

In ce constau testele cu pricina?
Investigatiile initiate pe la jumatatea anilor 1980 au fost efectuate pe un esantion de 2700 de persoane, cu varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani. Proiectul cunoscut cu numele de ”Cardia” a avut ca obiectiv studierea factorilor de risc a maladiilor cardiovasculare, pe un lot de persoane incluse in acest interval de varsta.
Cei peste 2000 de indivizi ce au compus grupul de studiu, au fost supusi unui test de stres sau de rezistenta. Testele constau in calcularea timpului (in minute) in care o persoana reusea sa alerge pe banda inainte de aparitia primelor simptome de oboseala excesiva. Pentru o parte dintre participanti, testele au fost repetate atat la inceputul, cat si la sfarsitul studiului, 25 de ani mai tarziu.
Persoanele analizate au fost supuse si unor teste de memorie verbala (memorarea cuvintelor dintr-o lista), de viteza psihomotorie (inlocuirea unor simboluri sau imagini cu numerele asociate) sau de logopedie (Stroop test sau evaluarea timpilor de reactie in recunoasterea anumitor modele).

Ce demonstreaza studiul?
Cercetatorii au comparat parametrii fizici ai testului de stres cu memoria si cu abilitatile cognitive ale fiecarui participant. De regula, astfel de competente tind sa se atenueze odata cu inaintarea in varsta.
Rezultatele au dovedit ca persoanele considerate ”in forma” in anii tineretii, nu doar ca au obtinut cei mai buni parametri la testele de stres. Dar odata ajunsi la varsta a doua, au inregistrat performante cognitive net superioare.
In baza rezultatelor obtinute, s-a ajuns la concluzia ca exista posibilitatea ca deficitul pe termen lung al functiei cardiorespiratorii sa fie urmat de leziuni cerebrale, inclusiv de micsorarea celulelor neuronale. O alta alternativa ar putea fi reprezentata de modificarea nivelului de vascularizatie cerebrala, urmata de atrofierea abilitatilor cognitive.
Studiul Universitatii din Minnesota nu face decat sa confirme rezulatele sugerate de alte studii anterioare. Altfel spus, cu asemenea argumente solide, este deja o certitudine ca exercitiile fizice precum alergarea in aer liber ii aduc beneficii globale organismului, inclusiv activitatii cerebrale.

Organizatorii cursei „Asaltul lupilor” isi doresc ca astfel de studii sa determine persoanele tinere dar si pe cele mai putin tinere sa se indrepte catre practicarea unor sporturi cardio. Inotul, alergatul sau mersul pe bicicleta sunt doar cateva dintre activitatile care pe termen lung, contribuie la mentinerea sanatatii mentale si a capacitatilor cognitive odata trecuti de ”floarea varstei”.

Primul pas catre o minte sanatoasa si un corp in forma il poti face chiar acum, inscriindu-te la Asaltul lupilor!

       

Leave A Comment

Recent Posts

 
Cinci motive pentru care trebuie să experimentați o tură în caiace noaptea
Ați auzit despre ture în caiac pe timp de noapte, dar nu suntem siguri că ştiţi la ce vă puteți aștepta din această experiență! Totul se schimbă! Totul va fi trait la superlativ! Dacă îți place gustul aventurii și iubeşti provocările, “Tură în caiace sub clar de lună plină pe lacul Vidraru… dar nu numai…”
Kettlebell – o nouă metodă de a face sport
Kettlebell este o metodă nouă şi diferită de a face sport. Această tehnică a apărut mai întâi în Rusia, in jurul anilor 1800 unde comerciantii in piete foloseau o greutate cu maner pentru a cantari marfa in balanta si care au inceput sa utilizeze aceste greutati si pentru a se intrece intre ei, ulterior a
La Asaltul Lupilor, descoperi razboinicul din tine
Descopera razboinicul ce zace mocnind inauntrul tau! Ocazia este aproape si se numeste Asaltul Lupilor! Cui nu i-ar placea sa aiba ocazia sa participe la un eveniment unde distractia si testarea capacitatilor fizice sa se armonizeze perfect cu oportunitatile de socializare si de petrecere a timpului liber? Cui nu i-ar placea ca macar o data-n
Asaltul Lupilor este cursa tuturor
Ai vreo idee cine se afla pe lista participantilor potentiali la cursa Asaltul Lupilor? Stii cine sunt temerarii decisi sa se inscrie la evenimentul autohton? Poate ca si tu, la fel ca multi altii, ai aflat de Asaltul Lupilor de pe retelele de socializare ori din discutiile de la locul de munca. Sau poate ca
4 motive pentru care sa-ti convingi prietenii sa formati o echipa
Uneori, oamenii pur si simplu nu vor sa fie ei primii atunci cand vine vorba de a incerca ceva nou. 1. Preia initiativa, e cazul sa fii lider! Odata ce le spui prietenilor tai ca ai de gând sa te inscrii, dar ca ai si nevoie de suportul lor, si in acelasi timp si tu
Descopera cum sa devii un „lup” adevarat!
Asaltul Lupilor este cea mai cunoscută și iubită cursă cu obstacole din România, un concept 100% romanesc, ci nu o franciza. Diversitatea consta si in numarul obstacolelor ce trebuie depasite. Poate fi vorba despre ziduri inalte de 3 m sau de gropi pline cu noroi in care risti sa te afunzi. Participantii, interesati de aceasta

Aboneaza-te la newsletter

Shop

 
Magazin Online cu produse originale Asaltul Lupilor.

Date de contact

 

Ne puteti contacta la:

Phone:    040 720.590.422
Mail: contact@AsaltulLupilor.ro
Address: Bucuresti, Romania

Termeni si conditii

 

Prin continuarea navigarii pe acest site declar ca sunt de acord cu: Politica de confidentialitate
Politica privind fisierele cookie
Termenii si conditiile site-ului