Interviu cu un volunar: Budeanu Iuliana-Anca
„Nu poți trăi o zi perfecta fără să faci ceva pentru cineva care nu te va răsplăti niciodată!” – John Wooden –
1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine
Numele meu este Budeanu Iuliana-Anca, am 25 de ani și sunt de profesie asistent medical generalist iar din anul 2017 voluntar în cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie Române Filiala Iași.
2. Ce te-a determinat să devii voluntar?
De mic copil mi-am dorit să-mi ajut semenii dar în special să contribui la schimbarea societății în care trăim, dar la momentul respectiv nu-mi era atât de cunoscut termenul de voluntariat dar în special ce reprezintă acesta în adevăratul sens al cuvântului, însă, cu trecerea timpului am descoperit un citat, ce aș putea spune că mă reprezintă cu adevărat și după care mă ghidez și astăzi. Acest citat spune „ Nu poți trăi o zi perfecta fără să faci ceva pentru cineva care nu te va răsplăti niciodată!” și îi aparține lui John Wooden, și m-ar încânta foarte tare gândul ca o parte dintre cititorii acestui interviu să contempleze câteva secunde asupra lui și să îi determine să-și dedice puțin timp din timpul lor activităților de voluntariat.
3. De ce Crucea Roșie?
Despre Crucea Roșie știam din gimnaziu, de când am participat la concursul „Sanitarii Pricepuți”,în urma căruia am rămas cu câteva curiozități pe care voiam să le descopăr, efectiv a fost un fel de dragoste la prima vedere însă din păcate în localitatea de unde provin nu exista o filiala a acestei Societății Naționale de Cruce Roșie și am rămas puțin dezamăgită dar în același timp cu promisiunea că atunci când o să ajung la facultate o să descopăr mai bine această primă iubire, despre care se spune că nu se uită niciodată. Așa a și fost, după începerea studiilor în domeniul medical am reușit să mă alătur acestei familii minunate, unde mi-am găsit răspunsurile la toate curiozitățiile copilarie și aș putea spune că a devenit un fel de „drog” de care nu vreau să scap niciodată.
4. Consideri că ești destul de pregătit din punct de vedere al cunoștințelor de Prim Ajutor pentru a ajuta o persoană?
Da, pot spune că sunt pregătită din punct de vedere al cunoștințelor de prim ajutor pentru a ajuta o persoană, dar, cred că niciodată destul de pregătită, deoarece în acest domeniu totul este imprevizibil, fiecare caz este particular în felul său și mereu când ești pus în fața unui eveniment neplăcut trebuie să acționezi în mod profesionist. Așa cum am menționat mai sus, de profesie sunt asistent medical generalist, și lucrez într-un domeniu în care fiecare secundă de intervenție contează. Sunt și instructor de prim ajutor în cadrul Filialei de Cruce Roșie Iași, și mereu încerc să le explic cursanților că stăpânirea de sine când ești pus în fața unui eveniment mai deosebit este extrem de importantă, deoarece în acele momente intervine adrenalina și chiar dacă știi teoria la perfecție practica îți poate pune câteva piedici, de aceea mereu trebuie să incercăm să aprofundăm măsurile de prim ajutor pe care le știm deja.
5. Descrie experienţa ca voluntar al Crucii Roșii în câteva cuvinte. (de când ai devenit voluntar şi până în prezent).
Îmi este extrem de greu să descriu în doar câteva cuvinte experiența mea ca și voluntar în decursul celor cinci ani de voluntariat în cadrul Crucii Roșii, dar pot să afirm faptul că din acestă poveste am învățat mule lucruri, în primul rând m-am descoperit pe mine ca om, m-am dezvoltat atât personal cât și profesional, am devenit mai empatică față de suferința celor aflați în nevoie și am învățat să mă bucur mai mult de lucrurile mărunte din viața mea, lucruri ce contează cu adevărat de fapt în zilele noastre, precum: familie, prieteni, sănătate. Am descoperit oameni cu diferite caractere, de la fiecare în parte am învățat câte ceva, am trăit și trecut prin multe experiențe care m-au schimbat și care m-au făcut să devin un om mai bun, luptător, răbdător, îndrăzneț și puternic.
6. Care este activitatea ta preferată la care ai participat ca voluntar al Crucii Roșii şi de ce?
În activitatea mea ca și voluntar în cadrul Filialei de Cruce Roșie Iași, am participat în proporție de peste 90% la toate activițăile desfășurate de aceasta, și îmi este extrem de greu să aleg doar o activitate deoarece în toate m-am implicat 100% și fiecare a contribuit la dezvoltarea mea, dar aș putea să spun că una dintre activitățile ce au fost ca punct de legătura între mine și Crucea Roșie a fost chiar prima activitate la care am participat, și anume „Pelerinajul de la Sfânta Parascheva”, deoarece prin participarea la aceasta activitate s-a creat o conexiune pe care nici astăzi nu prea pot să o înțeleg, deși au trecut cinci ani de atunci, dar a fost acel ceva de care aveam nevoie pentru a continua.
7. Expune pe scurt un moment din activitatea ta ca voluntar al Crucii Roșii care ți-a adus bucurie.
Așa cum am menționat mai sus, îmi este extrem de greu să vorbesc doar despre un anumit moment, deoarece au fost extrem de multe, însă cred că un moment extrem de emoționant și plin de bucurie a fost atunci când am mers la o școală din județ și am ținut câteva ore de educație pentru sănătate unor copilași ce provin din medii destul de defavorizate iar la finalul orelor mi-au spus și promis că: „Doamna, vrem și noi să devenim ca Dumneavoastră!”, în acele momente vă recunosc că mi-au dat lacrimile, au fost niște trăiri destul de greu de extrimat în cuvinte și chiar mi-au dat de înțeles că munca mea este apreciată și contează pentru unele persoane.
8. Descrie experienţa ca voluntar al Crucii Roșii în cadrul evenimentului Asaltul Lupilor.
Experiența mea ca voluntar în cadrul evenimentul Asaltul Lupilor a fost și este în continuare una extrem de fascinantă, deoarece este un eveniment destul de drag sufletului meu, atât prin prisma faptului că m-am ocupat de organizarea lui în cele două ediții ce au avut loc până în prezent în Iași ca reprezentat al Crucii Roșii Filiala Iași dar și prin prisma faptului că am cunoscut niște persoane extraordinare, pline de viață, simplitate și spirit de echipă, mă refer aici în special la organizatorii evenimentului, care au încercat să ne arate și să ne învețe că cel mai important lucru nu este acela de a ajunge primii la linia de final, ci de ajunge în echipă, cum este și în viață de altfel.
9. Ati mai participa pe viitor la acest eveniment? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?
Cu siguranță o să particip pe viitor la acest eveniment, deoarece atmosfera ce se formează în cadrul competiției nu o poți trăi oriunde, chiar dacă poate ai câteva zile mai neplăcute, obositoare cu siguranță când ajungi printre paricipanți te încarci cu o energie pozitivă ce te face să uiți de toți și de toate.
10. Activitatea ca voluntar al Crucii Roșii te-a ajutat să îți dezvolți competenţe / abilități? Dacă da, care anume?
Da, chiar mi-am dezvoltat multe abilități, în special cele ce țin de organizarea echipei, de comunicare și nu în ultimul rând cele ce țin de gesionarea unor situații.
11. Consideri ca ai reuși să duci la bun sfârșit traseul din cadrul evenimentului Asaltul Lupilor ca participant? Argumentează răspunsul.
Da, consider că am reușit să duc la bun sfârșit traseul, dar cu ajutorul echipei, deoarece acest traseu este gândit în așa fel încât să se dezvolte spiritul de echipă și nu cel individual.