Obiceiurile alimentare pe care trebuie sa le evitam pentru a deveni buni atleti
In sport, ca in orice alta activitate, pentru a reusi, avem nevoie de un plan. Iar daca planul include si o lista cu obiceiurile pe care este bine sa le evitam, nicio problema. Pentru ca orice compromis este de fapt un castig.
La ce am putea renunta pentru a deveni spartani adevarati? Ca doar frecventam in mod regulat salile de sport… Si nu dam bir cu fugitii in fata unor conditii extreme de stres si de efort fizic, similare celor din timpul unor evenimente precum cursele cu obstacole in teren accidentat din Bucuresti.
Dar s-a gandit cineva ca noi, oamenii, suntem ceea ce mancam? Capacitatile noastre fizice si intelectuale depind in mare masura de ceea ce bagam in gura la fiecare masa.
Poate ca suntem doar sportivi ”de ocazie”, insa ne putem inspira din obiceiurile sanatoase ale atletilor profesionisti. In aceasta ultima categorie, se intalnesc persoane care din dorinta de a-si imbunatati rezultatele la competitii, urmeaza un regim alimentar specific.
Si daca tot ne facem planuri sa ne aflam pe lista participantilor la Asaltul Lupilor de ce sa nu rectificam obiceiurile alimentare ”viciate”? Pentru ca niciun viciu nu se armonizeaza cu activitatea fizica.
Care sunt obiceiurile la care trebuie sa renuntam?
1. Post negru peste zi, iar seara chef de zile mari
Organismul uman este programat sa se alimenteze cu energie si sa o consume in timpul zilei, nu seara. Spre finalul zilei, nu mai avem nevoie de combustibil si orice masa tarzie se transforma intr-un surplus de greutate.
Ideal ar fi ca peste zi sa mancam normal, adica 3 mese, completate de 2 gustari. Iar inainte cu circa doua ore inainte si o ora dupa activitatea fizica, sa luam o gustare (o mana de seminte, cativa samburi de nuca, un fruct, o felie de branza sau o mini salata de cruditati).
O astfel de rutina ne va ajuta sa ne mentinem organismul in forma pentru cursa spartana si chiar sa adaugam calitate fiecarei zi din viata.
2. Pentru ca facem efort fizic, ne permitem sa mancam orice, fara limite
Suntem dotati cu o rezistenta de kenieni si cel putin de 3 ori pe saptamana, obisnuim sa alergam de la 5 kilometri in sus. Mancam orice, iar mancarurile de la fast food au devenit un fel de meniu al zilei.
Este adevarat ca fiecare kilometru ne ajuta sa consumam cateva calorii. Insa pe termen lung, o alimentatie de tip ”junk food”, ce nu-i ofera organismului nutrientii necesari, nu ne va fi de ajutor. Solutia este urmatoarea: mai intai, vom identifica alimentele pentru care avem o anumita slabiciune si apoi, vom incerca sa le inlocuim cu cele de care avem nevoie.
Substituind ”capriciile” cu hrana sanatoasa, putem considera ca am facut primul pas spre marea provocare pregatita de organizatorii de la cursa cu obstacole militare ASALTUL LUPILOR.
3. Bem apa doar daca simtim sete
Avem tot atata nevoie de apa, cat avem de aer. Dezhidratarea cronica este privita ca o adevarata maladie. Poate ca ne limitam la cafeluta de dimineata, acompaniata de paharul cu apa, apoi cate unul la pranz si seara. Poate mai adaugam un pahar cu vin sau o ceasca de ceai.
Sportivi sau nu, hidratarea este esentiala pe tot parcursul zilei, nu doar in timpul meselor principale. Sa nu uitam sa ne hidratam si in timpul curselor. Hidratandu-ne, vom ajuta muschii sa lucreze si vom favoriza eliminarea caldurii acumulate in timpul alergarii.
Cate-o repriza hidratanta inainte de cursa cu obstacole, dar si in timpul ei, va contribui la cresterea rezistentei corpului la efortul fizic.
Leave A Comment