Supravietuirea in teren muntos
Supravietuirea in munti presupune tehnici si proceduri caracteristice.
Muntele, asa cum stim si din popor, are legile sale nescrise, pe care daca nu le respecti, platesti, iar pretul într-o astfel de situatie poate fi chiar viata.
Pregatirea pentru a supravietui în munti trebuie sa se axeze pe faptul ca mediul montan este unul extrem de imprevizibil. Vremea are caracteristici aparte: într-o singura zi, la munte pot cadea mai multe tipuri de precipitatii (ploaie, burnita, lapovita, ninsoare); temperaturile sunt mult mai scazute si precipitatiile mai abundente decât în alte zone; cu cât este mai mare altitudinea, cu atât mai scazute temperaturile. De aceea, atunci când este preconizata desfasurarea unor actiuni în mediul montan, persoanele trebuie sa aiba asupra lor echipament de protectie împotriva frigului si a ploii, chiar daca sunt planificate a se desfasura vara. O piesa extrem de importanta în mediul montan este sacul de dormit. Un sac de dormit bun îi va va oferi confortul necesar odihnei, precum si puterea de a o lua de la capat în ziua urmatoare. Daca nu exista un sac de dormit, acesta poate fi improvizat din frunze uscate, ace de brad, material de parasuta. Necesare supravietuirii mai sunt si: o jacheta impermeabila, un cutit, chibrituri pastrate într-o punga pentru a nu se uda, o busola de calitate, o harta, o lanterna, ratii pentru situatii de urgenta si mijloace de semnalizare (oglinda, grenade fumigene etc.).
Natura termenului este un alt factor important ce influenteaza sansele de supravietuire în mediul montan. Diferentele mari de nivel, terenul accidentat acoperit de vegetatie deasa, specifice mediului montan, îngreuneaza mult deplasarea.
Deplasarea în mediul montan presupune existenta permanenta a riscului de accidentare. Entorsele, luxatiile si fracturile membrelor sunt cele mai frecvente. De asemenea, observarea si orientarea sunt mult îngreunate. Acestea pot determina întârzieri in deplasare, precum si ratacirea. Lipsa reperelor pentru orientare poate cauza frustrare si iritare, iar aceste stari negative contribuie la înrautatirea situatiei celui care se afla intr-o situatie de supravietuire. De aceea, pentru a supravietui în mediul montan, trebuie sa se respecte câteva reguli:
– „Echipeaza-te corespunzator“!: supravietuirea în munti necesita un echipament corespunzator si specific anotimpului;
– „Nu te deplasa pe întuneric“!: daca nu ai mijloace de vedere pe timp de noapte, nu te deplasa pe întuneric deoarece va creste riscul de accidentare;
– „Nu îti construi adapost pe vai“!: vremea în mediul montan se poate schimba extrem de rapid, iar formarea unor torente în urma precipitatiilor te poate surprinde, in plus, iarna, aerul rece coboara;
– „Deplaseaza-te pe linia de cota“!: încearcati sa stati pe aceeasi altitudine pentru a va usura deplasarea. Orice situatie de supravietuire implica procurarea hranei si a apei. Mediul montan caracteristic zonelor temperate si tropicale ofera destule oportunitati de procurare a hranei si apei. Cu toate acestea, trebuie sa fi precaut atunci când alegi o anumita planta sau un animal pentru a te hrani. Majoritatea factorilor nocivi dispar o data cu fierberea sau gatirea lor la foc. Totusi, exista toxine care nu dispar o data cu fierberea (vezi ciupercile) si acestea va pot pune în pericol viata. O planta consumata de animale nu este un indiciu obligatoriu ca ar fi comestibila si pentru om. Pentru a fi sigur ca hrana este comestibila, aceasta trebuie gatita foarte bine. Înainte de a o consuma, gustati hrana si asteptati câteva minute pentru a vedea daca exista reactii adverse, dupa care puteti trece la consumarea acesteia. Apa este de preferat sa fie fiarta înainte de a fi consumata.
Leave A Comment